FR NL

Voor welke patiënt is radiotherapie nuttig?

Ongeveer 40% van alle kankerpatiënten krijgt radiotherapie in België. Radiotherapie kan worden gebruikt als een enkele behandeling of als onderdeel van een behandelingsplan dat ook bestaat uit chirurgie, chemotherapie of andere behandelingen.

Patiënten krijgen radiotherapie om te genezen en/of om hun levenskwaliteit te verbeteren.

Uitzonderlijk wordt radiotherapie ook bij goedaardige aandoeningen gebruikt.

Radiotherapie om te genezen

Radiotherapie kan als enige behandeling worden aangewend om de tumor radicaal te behandelen (bv. vroegtijdige prostaattumoren, longtumoren etc).

Vaak wordt radiotherapie echter aangewend als een onderdeel van de kankerbehandeling. Zo kan radiotherapie gecombineerd worden met chemotherapie, hormoontherapie of doelgerichte therapie. Radiotherapie kan gebruikt worden vóór een operatie om de tumor te doen verkleinen; of na een operatie om de kans dat er kankercellen terug zouden komen zo laag mogelijk te houden.

Voor bovenstaande indicaties kunnen ofwel korte of langere bestralingsreeksen worden gebruikt. De keuze hangt onder andere af van het type tumor, de grootte en de locatie in het lichaam. Uw arts zal u hierover kunnen informeren.


Radiotherapie om de levenskwaliteit te verbeteren

Kankerbehandelingen kunnen niet bij alle patiënten een definitieve genezing veroorzaken. In zulke gevallen is het de taak van het medisch team om de patiënt een zo comfortabel mogelijk leven te bieden. Radiotherapie kan gebruikt worden als comfortbehandeling om pijn, bloeding of wondproblemen te behandelen of te voorkomen.


Radiotherapie bij goedaardige aandoeningen

Uitzonderlijk kan radiotherapie worden gebruikt bij goedaardige aandoeningen zoals hypertrofe littekens (“keloïd”) of inflammatoire/bindweefsel aandoeningen (bv. Ziekte van Dupuytren).